2010 – Heb ik Alzheimer?

Een aangrijpend toneelstuk dat werd gebaseerd op het boek van Stella Braam: ‘Ik heb Alzheimer’. In dit hilarische, onthutsende verhaal komt een strijdbare Alzheimerpatiënt, René, in opstand tegen de zorg. Het publiek wordt meegezogen in de veranderende realiteit van iemand met Alzheimer. Een werkelijkheid waarin de hoofdrolspeler de rest van zijn leven gevangen zit. Niets lijkt meer wat het is. Reclamefolders veranderen in belangrijke documenten, bestaande woorden verdampen en nieuwe ontstaan. Verplegers worden inbrekers en steden en gebouwen lossen op in het niets.

Hoe voelt het om langzaam grip op de werkelijkheid te verliezen? ‘Heb ik Alzheimer?’ is een ongemakkelijke reis door het doolhof van de zorgbureaucratie, waarvan je zou wensen dat het niet waar is. We speelden deze voorstelling niet als een realistisch drama. Een aantal scènes speelden we van uit het perspectief van Rene. Dat leverde kolderieke en komische taferelen op. We gaven een eigen interpretatie van de personages Stella en Rene, daarmee deden we recht aan de tekst van Barry Hofstede.

Een voorstelling met een dubbele bodem en een been in een andere realiteit, die van de Alzheimerbezitter. Naar het boek van Stella Braam.
Met toestemming van uitgeverij Nijgh en van Ditmar.


  • Toneeltekst: Barry Hofstede
  • Spel: Roel Visser, Martine van Ditzhuyzen en Fako Berkers
  • Regie: Jacques Janssen
  • Regieassistent: Gert van der Nol
  • Technische ondersteuning: Noud Paffen
  • Ontwerp affiche: Joke Beltman
  • Met dank aan: Yvonne Janssen, Elly van Schoonderwalt, Stella Braam en Corry v.d. Brand, Vrienden van Theater Arnhem.

De voorstelling kwam tot stand dankzij financiële steun van:
VSB fonds, Fonds Sluijterman van Loo, Hersenstichting, Hofjes Codde van Beressteyn, Gemeente Arnhem, Gemeente Geldrop-Mierlo, RCOAK.