2008 – In volle glorie

IN VOLLE GLORIE, een voorstelling van Fabian Holle

Colline Theaterproducties heeft in december In Volle Glorie op de planken gezet, een voorstelling van regisseur Fabian Holle. Drie door de wol geverfde actrices spelen de hoofdrollen: Diana Dobbelman, Bruni Heinke en Janine Veeren.

In Volle Glorie laat de spanning zien tussen traditie en vernieuwing. De actrices zijn groot geworden in het traditionele teksttoneel, waarbij vorm en inhoud ontstaan volgens aanwijzingen van de regisseur. Maar de jonge regisseur Fabian Holle kiest een veel lossere vorm voor zijn producties; zijn scènes en karakters komen spelenderwijs tot stand.

Hoe doen de drie actrices uit het ‘oude’ toneel het? Zij kunnen in deze vernieuwende vorm van toneel niet terugvallen op hun ervaring en technieken, die met het teksttoneel zijn opgedaan. De productie kwam immers heel anders tot stand. Via improvisaties werden de eerste schetsen van scènes gemaakt, die later werden aangevuld, bewerkt of geschrapt. Vervolgens werd het stuk gevoelsmatig gecomponeerd tot een dramaturgisch kloppend stuk. Ritme, muzikaliteit en harde schakelingen zijn kenmerkend voor de stukken van Fabian Holle.

Zelfs het publiek werd in zijn producties betrokken. In confrontatie met de zaal, tijdens de try-outs, werd de laatste bijdrage geleverd aan de voorstelling. En juist hier werd het spannend. Is de traditie te verenigen met de vernieuwing? In Volle Glorie werpt, op een theatrale manier, een blik op echtheid en kwetsbaarheid in al zijn facetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *