2014 – Reinaert de Vos

Een muziektheatervoorstelling bestemd voor ouderen in de dagbesteding en in verzorgingshuizen

Reinaert de Vos in verzorgingshuizen

Vanwege het Sprookjesfestival, is dit najaar de voorstelling Reinaert de Vos te zien in Gelderse verzorgingshuizen en Centra voor Dagopvang. Dit muzikaal verteltheater, speciaal voor ouderen, valt goed in de smaak bij het publiek. Reacties variëren van “Geweldig” en “Gezellig” tot “Wat is het leuk om samen liedjes van vroeger te zingen”.

De reguliere interactieve voorstelling met spel en zang van Marieke van der Have duurt 35 minuten. Daarnaast is er een aangepaste voorstelling, korter én vanuit één perspectief, voor licht dementerende ouderen.

Reinaert Groepfoto
Marieke van der Have, en publiek: Reinaert de Vos!

Schurkenstreken
In Reinaert de Vos komt Koning  Nobel’s hoofdagent in  actie. Alle dieren verschijnen. Behalve één: Reinaert. Verschillende dieren doen hun beklag over zijn schurkenstreken. De Koning besluit de vos voor het hof te dagen. Daartoe gaan Bruun de Beer en Tybeert aan de slag. Reinaert kan Bruun in de val lokken. Hij maakt hiervoor gebruik van Bruun’s gulzigheid. Ook Tybeert wordt Reinaert’s slachtoffer. Veel andere dieren volgen. De puinhoop is niet meer te overzien. De Koning is nu echt boos en vertrekt met de edelen naar Reintje om die om te brengen, maar de slimme Reinaert is al naar de wildernis gevlucht.

Samen zingen
In dit verhaal gedragen dieren zich als mensen, die weer beesten worden. Het publiek zingt bekende liedjes mee (zoals De Kat van Ome Willem). Deze liedjes worden van tevoren toegestuurd, zodat er alvast kan worden geoefend.
De show eindigt met een kort zaalgesprek. Mensen kunnen dan hun eigen verhalen over (huis)dieren vertellen. De jattende kat, de pratende papegaai enz.


(video door: Peter van Dijck)

Top
“Het was hartstikke leuk”, zegt Jeanette Exel, P&O-medewerker van SWON, het seniorennetwerk in Nijmegen. “We hebben met z’n allen na afloop nog samen liedjes gezongen. Iedereen is heel enthousiast. Bedankt voor een top voorstelling!”
Reinaert de Vos is te zien in: het Lorenzhuis Velp (23 sept, aanvang 14.30 uur), Hof van Breunesse Gendt (26 sept.14 uur), Sydehem, Zeddam (30 sept. 14.30 uur), Diafaan, Tolkamer (3 okt. 14 uur), St. Barbara, Ede (4 okt. 14.30 uur), Villa Oosterveld, Elden (5 okt, 15 uur), Diafaan Meulenvelden, Didam (7 okt. 14.03 uur), Oldershove De Boog, Wehl (8 okt. 10.30 uur), Hof van Breunesse, Gendt (9  okt. 14.30 uur), Doddendaal, Nijmegen (12 okt., 14.30 uur).

Zie ook www.sprookjesfestival.nl

Fotobijschriften:
Zangeres Marieke van der Have kwijt zich met verve van haar rol als aangever: “Bokkie, bokkie, Wat zei u?”, waarna in koor: “Bokkie!”

“Ik zou die Vos het liefste de nek omdraaien”, aldus één van de bewoonsters.

 

IMAG0007
Marieke van der Have, zangeres/actrice.

IMAG0016
Publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *